Aava Mobile valitsi joukkovelkakirjan sijasta Vaurauden joukkorahoituksen

Lyhentää tuotteiden toimitusaikoja merkittävästi

 

Oulusta maailmalle ponnistava Aava Mobile Oy valmistaa kestäviä, yrityskäyttöön suunniteltuja tablettitietokoneita. Tablettien käyttökohteita ovat esimerkiksi vähittäiskaupan mobiilit myymälä- ja kassajärjestelmät, asiakaspalvelupisteet ja muut digitaaliset palvelupisteet. Lisäksi Aava tarjoaa pilvipohjaista mobiilimaksamisen ratkaisua.

Vauraus järjesti Aavalle 3 miljoonan euron rahoituksen, jonka avulla Aava saa lyhennettyä tablettiensa valmistus- ja toimitusaikoja merkittävästi. Aluksi ajateltu rahoitusmalli oli joukkovelkakirja, mutta keskustelujen jälkeen Vaurauden tarjoama vaihtoehto alkoi tuntua houkuttelevammalta.

– Tuotteidemme valmistusajat ovat pitkiä, koska joidenkin komponenttien toimitusajat tehtaallemme vaihtelevat 12 viikosta jopa 18 viikkoon. Kun saamme asiakkaaltamme tilauksen, joudumme ensin odottamaan pitkän ajan, että pääsemme aloittamaan tuotannon, Aavan talousjohtaja Jarno Ikonen taustoittaa.

– Tällä Vaurauden järjestämällä rahoituksella hankimme tehtaalle komponenttien varmuusvaraston. Olemme nyt tilanneet komponentteja varastoon yli tämän hetkisten asiakastilausten vaatiman määrän. Nyt saamme toimitusajan lyhennettyä 20 viikosta 4 viikkoon, Ikonen kertoo.

Yleensä teollisuusyritykset pyrkivät kaikin keinoin pitämään varastot mahdollisimman pieninä.

– Meidän B2B-myynnissä on valtava etu siitä, että voimme jatkossa myydä tuotteitamme 4 viikon toimitusajalla. Tähän saumaan halusimme iskeä kiinni. Saimme lisää sellaisia asiakkuuksia, jotka vaativat 6-7 viikon toimitusaikaa. Meillä oli tiedossa se, että tähän vuoden aikaan on tarjolla paljon asiakkaita, jotka haluavat käyttää rahat laitteisiin vielä tämän vuoden puolella, Aavan operatiivinen johtaja Kari Räisänen perustelee.

Joukkorahoituksen nopeus ja taloudellisuus selättivät joukkovelkakirjan

Aluksi Aava ajatteli järjestää rahoituksen pienellä yksityisten sijoittajien joukkovelkakirjalainalla. Vaurauden Oulun konttorinjohtaja Topi Tajakka oli kuitenkin aavalaisille tuttu mies, joten oli luontevaa soittaa Topille ja kysyä, voisiko joukkorahoitus olla vaihtoehto.

– Topin kanssa käytyjen keskustelujen perusteella totesimme, että joukkorahoitus voisi olla nopeampi ja helpompi tapa hankkia rahoitus. Ja niinhän se olikin. Joukkovelkakirjalainan liikkeelle laskeminen vaatii aina isomman prosessin kuten lainaesitteet ja muun dokumentaation. Sen jälkeen edessä ovat vielä lainan myyntiponnistelut, Jarno Ikonen sanoo.

Joukkorahoitus voi nopeuden ja joustavuuden lisäksi, tai ehkä juuri niiden ansiosta, tarjota myös taloudellisia etuja.

– Aava päätyi joukkorahoituksen ja Vaurauden kannalle käytännössä siksi, että joukkovelkakirjalainan emissiossa eli liikkeellelaskussa Aava olisi joutunut maksamaan järjestelypalkkiot etukäteen. Se olisi syönyt yrityksen kassaa ennen kuin bondista olisi edes saatu rahaa. Joukkorahoituksessa veloitamme järjestelypalkkion vasta sitten, kun asiakas on saanut rahansa, Topi Tajakka vertailee.

– Joukkovelkakirja aiheuttaa kuluja jo ennen kuin se on saatu liikkeelle. Eikä mikään takaa sitä, että joukkovelkakirja saadaan edes myytyä, Ikonen vahvistaa.

Aavan tapaus ei ollut Vauraudelle läpihuutojuttu. Yhteisten konferenssipuheluiden avulla Aava esittäytyi yrityksenä Vaurauden myyntitiimille. Puhelinkokousten perusteella Vaurauden Mikko Kiuttu-Cerell laati myös yhteenvedon siitä, millä myyntiargumenteilla Aavan yrityslaina esitellään sijoittajille.

– Meidän myyjiltä se vaati sitä, että he naksauttavat aivonsa hiukan eri asentoon ja ymmärtävät, että Vaurauden asiakkaat sijoittavat nyt tavallaan joukkovelkakirjaan, koska tässä tapauksessa vakuutena ei ollut muuta kuin yrityskiinnitykset, Topi Tajakka muistelee.

– Mutta vakuuden puute ei ole ongelma, jos yritys ja tarina yrityksen taustalla ovat kunnossa. Aavan luottoluokitus on AAA ja se on globaali toimija omalla alallaan, Tajakka jatkaa.

Vaurauden asiakaskunnassa on paljon myös perinteisiin joukkovelkakirjalainoihin sijoittavia henkilöitä. Myös heille piti avata joukkorahoituksen etuja bondiin verrattuna.

– Tässä mallissa laina nostetaan kahdessa osassa, joten sijoittaja pääsee nopeasti korkokantaan kiinni. Ja vaikka laina lyhenee, meidän korkomallin takia sen tuotto on parempi kuin pelkkä kuponkikorko antaa ymmärtää. Näitä hyötyjä bondisijoittaja ei normaalisti saa, mutta tässä ne olivat tarjolla, Tajakka luettelee.

Lainan ajoitus oli markkinamielessä haastava kesän lomakauden takia. Elokuussa pyörä alkoi pyöriä, kun pottiin kertyi 2,5 M€. Viimeinen puoli miljoonaa täyttyi syyskuussa. Nyt Aava on tilannut komponentit varastoonsa.

– Vauraus lupasi ja tiesi, että laina täyttyy tässä aikataulussa. Toimitusaika komponenteille on edelleen se 12 viikkoa, sen joudumme odotella, mutta sen jälkeen näyttää todella hyvältä. Vuoden viimeisen kahden kvartaalin aikana otamme taloudellisen loikan ja liikevaihtomme nousee 13–14 miljoonan euron tasolle. Aikaisemmat kuusi kvartaalia on menty 10 miljoonan tasolla, Ikonen sanoo.

– Rahoituksen toinen tarkoitus oli myös edistää meidän uuden tuotesukupolven lanseerausta. Halusimme uuden sukupolven nopeammin liikkeelle, koska se on parempi tuote ja yrityksenkin kannalta parempi tuote myydä. Nyt sekin onnistui, Ikonen iloitsee.

Hyviä uutisia lainaan sijoittaneille.

Joukkovelkakirjalaina: plussat ja miinukset

  • Joukkovelkakirjalaina on yrityksen liikkeelle laskema, useaan pienempään osuuteen jaettu velka, jolla yritys kasvattaa vierasta pääomaansa
  • Joukkovelkakirjalainan liikkeelle laskeva yritys sitoutuu yleensä maksamaan lainan takaisin sovittuna ajankohtana
  • Yritys maksaa lainan ostajalle yleensä myös korkoa laina-ajalta
  • Joukkovelkakirjat ovat yleensä vakuudettomia
  • Tiukentuneen pankkisääntelyn aikana joukkovelkakirjalaina voi olla pankkilainaa helpompi saada
  • Joukkovelkakirjan voi laskea liikkeelle julkisena emissiona tai ns. private placementina, jossa joukkovelkakirja myydään pienelle ammattimaiselle sijoittajajoukolle
  • Joukkovelkakirjasta täytyy laatia liikkeellelaskuesite, kun laina haetaan julkisen kaupankäynnin kohteeksi tai lainan yksikkökoko tai minimimerkintä on alle 100 000 euroa. Esitteessä täytyy antaa riittävät tiedot lainan liikkeellelaskijasta ja joukkovelkakirjalainasta lainan merkitsijän näkökulmasta
  • Joukkovelkakirjaan liittyy tiedonantovelvollisuus eli liikkeelle laskevan yrityksen on viipymättä ja säännöllisesti julkistettava kaikki joukkovelkakirjan arvoon olennaisesti vaikuttavat tiedot
  • Joukkovelkakirjalaina aiheuttaa etupainotteisia kustannuksia kuten listaus-ja vuosimaksut, neuvonantajan ja hallinnoinnin palkkiot, yhtiöesiteen tai esitteen laatimiskulut, ulkopuolisten asian-tuntijoiden palkkiot, myynti ja markkinointi ja lainopilliset neuvot
  • Mikään ei takaa että liikkeelle laskeva yritys saa joukkovelkakirjalainansa myytyä

Joukkorahoitus: plussat ja miinukset

  • Lainamuotoinen joukkorahoitus on nopea ja vaivaton keino hankkia rahoitus yritykselle
  • Lainamuotoinen joukkorahoitus on erinomainen keino markkinoida tuotteita suurelle kohdeyleisölle
  • Lainamuotoisessa joukkorahoituksessa sijoittaja saa sijoitukselleen korkoa
  • Lainamuotoisessa joukkorahoituksessa ei kohdeyhtiöllä ole tiedotusvelvoitteita sen jälkeen, kun laina on kerätty yhtiölle.
  • Lainamuotoisessa joukkorahoituksessa yhtiö maksaa palkkion vain kierroksen onnistuessa
  • Joukkorahoitussijoituksilla ei ole välttämättä jälkimarkkinoita, jolloin niitä ei voi myydä
  • Joukkorahoitus on yritykselle pankkilainaa kalliimpaa