Kasvu ei ole aina nopein tie kannattavaan liiketoimintaan. Hauholla toimiva Justin Wood Oy palasi kannattavalle uralle toteuttamalla toisenlaisia valintoja tuoteportfoliossaan ja henkilöstörakenteessa.

Justin Woodin elinkaaren aikana on laajennettu tuotevalikoimaa ja rekrytoitu uusia työntekijöitä. ”Tässä ei ole kerrottavana jännää investointitarinaa, vaan olemme palauttaneet yrityksemme toiminnan kannattavaksi tuotevalikoimaa ja henkilöstön määrää skarppaamalla”, kertoo Justin Woodin toimitusjohtaja Antti Kirjavainen. ”Yrityksemme oli haastavassa taloustilanteessa, ja toimintamallia muuttaaksemme tarvitsimme ulkopuolista rahoitusta.”

Hämeen Puutyö on perheyritys, joka on perustettu vuonna 1978. Vuonna 1995 yrityksen liiketoiminta myytiin Justin Wood Oy:lle sukupolvenvaihdoksen yhteydessä ja Hämeen Puutyö säilytettiin Justin Woodin aputoiminimenä. Kiinteistöt omistaa Antin isän omistama Hämeen Rakennuspuu Ky.

Yritys on toimintansa alusta asti valmistanut ikkunoita, ja matkan varrella on valmistettu myös laitureita ja pihakalusteita. Nykyään Justin Wood keskittyy mökki- ja perinneikkunoiden sekä mökkiovien ja omakotitalojen lämpöovien valmistukseen, joita yritys markkinoi suoraan yksityisille asiakkaille. Antti suunnittelee myös tuotannonohjausjärjestelmiä alan yritysten käyttöön.
Vaurauden myöntämän rahoituksen turvin Justin Wood pystyi maksamaan juoksevia kuluja vaikeassa kassatilanteessa parin tappiollisen vuoden jälkeen. Nyt yrityksen tilanne on positiivinen ja takana on jo pari voitollista vuotta. Vaurauden rahoitusmalli mahdollisti yrityksen toiminnan jatkamisen haastavassa tilanteessa.

Vauraus oli Antti Kirjavaiselle entuudestaan tuttu, koska Justin Wood oli käyttänyt heidän rahoituspalveluaan sukupolvenvaihdoksen yhteydessä. Lainahakemus laitettiin vireille vuoden 2019 alussa ja myönteinen päätös kahden vuoden maksuajalla tuli nopeasti.

Antti Kirjavainen mainitsee kaksi merkittävintä kriteeriä Vaurauden valinnalle: lainapäätökseen tarvittava aika ja lainan vakuudet: ”Asiamme eteni Vauraudessa nopeasti. Olimme saaneet lainatarjouksia myös pankeilta, mutta siellä asiat tuntuivat kestävän liian kauan. Pankit edellyttivät myös yksityisomaisuuden käyttämistä yrityslainan vakuutena. Vauraudella lainan myöntämisen ehtona oli henkilötakaus, mutta omaa kotia ei sentään tarvinnut pantata. Toki korko oli pankkien korkotasoa korkeampi.”

Antti Kirjavainen pohtii onko yksi pankkien toimintaa hidastava tekijä niiden liiketoiminnan keskittyminen suurille toimijoille; päätöksiin tarvitaan useita käsittelyjä, mikä vie aikaa. ”Vaurauden myöntämän lainan korko oli korkeampi kuin pankin, mutta asioiden hoito oli sujuvampaa. Pankkien hitaiden prosessien vuoksi joissain tilanteissa voisi olla jopa kannattavampaa ottaa luottoa kuluttajana: käsittely on nopeaa, ja lyhyellä takaisinmaksuajalla luoton kokonaishintakin on edullisempi – eikä vakuuksia tarvita.”

Justin Woodin lähistöllä Lammilla on vielä pieni, perinteisellä tavalla toimiva pankki, jonka kanssa Antti Kirjavainen haluaa jatkaa yhteistyötä: ”Jos rahoitustarpeita tulee, kyllä sieltä tulee kysyttyä. Jos asiat alkavat venyä tai yrityslainojen vakuudeksi edellytetään omakotitalo- tai muita vastaavia panttauksia, niin silloin tulee varmaan käännyttyä yksityisten lainanantajien puoleen.”