Autojen tuonti ja myynti on ala, jossa tarvitaan paljon käyttöpääomaa. Liiketoiminnan volyymin kasvattamiseen sitä tarvitaan vielä enemmän. Vaurauden rahoituksen avulla nuori NY Group pystyi ottamaan uuden askeleen kohti kasvua.

Kaksi vuotta sitten perustetun NY Group Ab Oy:n taustalla on intohimo niin liiketoimintaan kuin moottoriurheiluun. Yhtiön pääasiallisena liiketoimintana on keväällä 2020 startannut NY Cars -autoliike, joka myy klassikko- ja premium-autoja. Perustaja-omistajat August Strandberg ja Christoffer Sirén ovat alle 30-vuotiaita yrittäjiä. Mukana toiminnassa on ollut alusta asti myös Augustin ystävä Herman Fleen, joka myy autoja NY Carsin lukuun provisiolla.

Yhteistyö toimii hyvin: ystävysten ja liiketoimintakumppanien osaamisalueet ja kiinnostuksen kohteet sopivat hyvin yhteen.  Myös liiketoiminnan suunta on oikea: liikevaihto on kasvanut ensimmäisen tilivuoden 1,8 miljoonasta eurosta toisen tilivuoden noin 2,2 miljoonaan euroon.

Sijainti ei ole ongelma Uusikaarlepyyssä toimivalle autoliikkeelle. Asiakkaita on kaikkialta Suomesta, suurin osa pääkaupunkiseudulta – jonkun verran myös Suomen ulkopuolelta. Kiinnostavan tuotteen vuoksi ollaan valmiita liikkumaan pitkiäkin matkoja.

NY Carsin liikeidea alkoi kypsyä August Strandebergin mielessä jo opiskeluaikana. Ajatuksissa pyörivät ideat ja visiot, ja liiketoimintalaskelmatkin olivat siinä vaiheessa, että yrityksen olisi voinut pyöräyttää käyntiin jo tuolloin. Opiskelut ja työ pankkialalla vaativat kuitenkin oman aikansa. Opintojen valmistuttua ja pankkityön päätyttyä suunnitelmat nostettiin uudelleen pöydälle, ja tarkentavan pohdinnan jälkeen liiketoiminta käynnistettiin.

Suurin osa NY Carsin myymistä autoista tuodaan Ruotsista ja Saksasta, mutta niitä ostetaan myyntiin myös Suomesta. Merkittävä osa niistä on premium-klassikkoja ja urheiluautoja, joista NY Groupin nuoret yrittäjät itsekin ovat kiinnostuneita.

Kasvun avaimet Vauraudelta

NY Group on kasvanut hallitusti. ”Strategiamme mukaan pidämme varaston suhteellisen pienenä ja omassa varastossamme pidämme mieluimmin vain autoja, joiden arvo säilyy hyvin”, August kertoo. Nuoressa autoalan yrityksessä maltillinenkin kasvu edellyttää merkittävää käyttöpääoman panostusta. ”Vaurauden myöntämä rahoitus mahdollisti yrityksemme seuraavan askeleen kohti kasvua.”

Ratkaisu löytyi pankin vinkistä

Miten pankissa uraa tehnyt August päätyi neuvottelemaan vaihtoehtoista rahoitusta tarjoavan Vaurauden kanssa? ”Itse asiassa pankkimme yhteyshenkilö vinkkasi meille vaihtoehtoisen rahoituksen mahdollisuudesta. Otin yhteyttä Vaurauden Ville Urpilaiseen, ja siitä jatkoimme suunnittelua yhdessä hänen kanssaan. Prosessi oli helppo ja nopea – olen kyllä tyytyväinen asioiden hoitoon ja lopputulokseen.”

Pankin näkökulmasta autoalalla toimivan yrityksen käyttöpääoman rahoitus ei välttämättä ole houkutteleva hanke. Merkittävä osuus taseesta on autoja, mikä ei ole pankille paras mahdollinen lainan vakuus. ”Meille Vaurauden rahoitus oli kyllä hyvä vaihtoehto: pystyimme kasvattamaan käyttöpääomaa ja ottamaan askelen seuraavaan kasvuvaiheeseen. Tilanne olisi ollut huomattavasti haastavampi ilman tätä mahdollisuutta.”

Ratkaisevaa on liiketoiminnan kannattavuus – ei pääoman hinta

Vaihtoehtoista rahoitusta kuulee toisinaan kyseenalaistettavan rahoituksen hinnan vuoksi. August toteaa, että tokihan se on kannattava vaihtoehto jos rahoituksen avulla pystyy ansaitsemaan enemmän kuin mitä rahoituksen hinta on ja jos yrityksen maksuvalmius on riittävä. ”Sanoisin, että Vaurauden hinnoittelu on kokolailla samassa linjassa kuin mitä tuottoa yrityksen omistajatkin haluavat omista sijoitetuista rahoistaan.”

”Minun mielestäni vaihtoehtoinen rahoitus on tutustumisen arvoinen vaihtoehto. Ehdot ovat hyvin selkeät. Niihin ei ole piilotettu yllätyksiä, ja asiakas itse päättää soveltuuko tämä rahoitusmuoto hänen liiketoimintaansa ja onko rahoitus hänen yrityksensä näkökulmasta kannattava.”

Otsikkokuvassa vasemmalta: Herman Fleen, automyynti – August Strandberg, automyynti ja omistaja – Christoffer Sirén, toimisto ja omistaja – Jakob Karf, konsultti

Tutustu NY Carsiin täällä