Yhä useammat yritykset hyödyntävät vaihtoehtoista rahoitusta liiketoiminnassaan. Niille on oma paikkansa erityisesti tilanteissa, joissa lainaa tarvitaan nopeasti. Yrityksen rahoitustarve voi olla kertaluonteinen tai toistuva. Kun rahoitusta tarvitaan, on helppoa ottaa yhteyttä tuttuun yhteyshenkilöön, joka hoitaa lainaprosessin nopeasti maaliin.

Vauraus välittää yrityslainoja 100 000 eurosta alkaen. Yritysten toistuvien rahoitusprosessien määrä on kasvussa.
– ”Lainanottajistamme jo neljännes on yrityksiä, jotka ottavat lainan uudelleen, toisen tai useamman kerran, Vaurauden välittämänä”, kertoo liiketoimintajohtaja Jari Murtoperä.

Lumi Dental hyödyntää joukkorahoitusta kasvun vauhdittamiseen

Suomalainen hammaslaboratoriotuote- ja suojaintoimittaja Lumi Dental Oy on hyödyntänyt Vaurauden välittämää rahoitusta neljä kertaa, joista ensimmäinen vuonna 2017.

– ”Vauraus on mielestäni parhaimmillaan hankkeissa, joissa rahoitusta tarvitaan nopeasti eikä ole käytettävissä aikaa pitkiin prosesseihin ja reaalivakuuksien hankkimiseen”, Lumi Dentalilla Chief Development Officerina toimivan Jukka Kuosmanen kiteyttää. Hän toteaa, että lainan saannin nopeus ja vaivattomuus ovat olennainen osa paketissa, jossa rahan hinta on pankkien tasoa kalliimpi. Tämän päivän toimintaympäristöissä tilanteet muuttuvat nopeasti, ja yritykset saattavat menettää merkittäviä markkinoita. Kassavaikeuksien välttämiseksi sopeutustoimissa tarvitaan rahoitusta nopeasti.

Vaurauden rahoituspalvelua on käytetty pääasiassa kasvun vauhdittamiseen, kuten yritysostoihin.
– ”Ostimme Tallinnasta hammasklinikan. Oletusarvoista poiketen emme saaneet irrotettua koko kauppahintaa kassavirrasta. Vauraus reagoi tilanteeseen nopeasti ja notkeasti.”

Vaihtoehtoista rahoitusta on käytetty kuluvana vuonna myös siltarahoituksena.
– ”Rahoituskierros venyi arvioitua pitemmäksi epävakaan markkinatilanteen vuoksi. Yrityksen kassan vahvistamiseksi päädyimme ottamaan Vaurauden välittämän lyhyen maksuaikataulun lainan, joka maksetaan takaisin rahoituskierroksen valmistuttua.”

Lumi Dental on matkan varrella vertaillut myös muiden vaihtoehtoista rahoitusta tarjoavien yhtiöiden palveluja ja todennut, että eroja löytyy.
– ”Huomasimme, että eri yritysten lainojen ehtojen välillä on suuriakin eroja. Jouduimme toteamaan, että hyvästä luottoluokituksestamme huolimatta palvelu ei välttämättä toiminut odottamallamme tavalla. Prosessi oli vaikea ja kesti erittäin kauan. Testauskierroksen jälkeen palasimme Vaurauden asiakkaaksi.”

Jukka Kuosmasen mielestä Vaurauden asiakkaana oleminen on helppoa.
– ”Meillä on yhteyshenkilö, jonka kanssa toimitaan. Tutulle henkilölle on helppo soittaa. Lainahakemukset on saatu joustavasti maaliin. Prosessin käynnistäminen on helppoa ja se etenee nopeasti.”

Tutun henkilön kanssa on helppoa asioida

Vauraus haluaa tehostaa suomalaisten pk-yritysten yritysrahoitusta. Jari Murtoperä korostaa toimivien prosessien ja sujuvan asioinnin merkitystä:
– ”Toisilleen tuttujen yritysten ja henkilöiden yhteistyö on aina helpompaa. Kun asiakkaalla on oma vakituinen Vaurauden yhteyshenkilö, johon on helppo ottaa yhteyttä, luottoprosessin hoitaminen on vaivatonta ja päätösprosessit ovat nopeita.”