Nordic Urban vie kelluvien merikylpylöiden ilosanomaa – eli kiinteistökehitys- ja palvelukonseptia – seuraavaksi Tukholmaan. Nordic Urbanin tytäryhtiön Allas Sea Pool -merikylpylä valmistui Helsinkiin vuonna 2017. Vauraus on tärkeässä roolissa yrityksen hankkeiden rahoittamisessa.

– Olemme olleet Vaurauden asiakkaita vuodesta 2015 lähtien. Tarvitsemme säännöllisesti rahoitusta hankekehitykseen. Helsingin jälkeen olemme kehittäneet useita uusia hankkeita, Nordic Urbanin toimitusjohtaja Raoul Grünstein kertoo.

Vuosina 2015–2017 Nordic Urban kehitti Allas Sea Pool -hanketta Helsinkiin. Alkuvaiheessa, kun rakentamista vasta suunniteltiin ja rakennusurakoista sovittiin, hanke oli pankeille sen verran outo, etteivät ne yksinkertaisesti lähteneet rahoittamaan sitä.

– Vaurauden rahoitus oli meille alkuvaiheessa todella tärkeää. Meidän piti osoittaa pankeille ja muille perinteisille rahoituslaitoksille, että hanke voidaan toteuttaa ja siitä tulee kannattava, Grünstein kertoo.

Helsingin hankkeen jälkeen Nordic Urbanilla on pitänyt kiirettä. Sillä on meneillään noin tusinan verran kehitettäviä hankkeita, joista Oulun, Turun, Espoon ja Tukholman hankkeet ovat varmistuneita. Tukholman hanke on yrityksen ensimmäinen kansainvälinen merikylpylä. Tukholman kaupunki on hyväksynyt yhtiön suunnitteluvarauksen Gamla Stanin edustalle suunnitellulle, kokonaan kelluvalle hankkeelle. Kun rakennuslupa varmistuu, hanke myydään sale and leaseback -mallilla kiinteistörahastolle, joka vastaa sen rakennusaikaisesta rahoituksesta. Rakennusluvan valmistelu ja muut alkuvaiheen työt tarvitsivatkin Vauraudelta siltarahoitusta. Nordic Urban sai Vaurauden kautta 950 000 euron lainan, jonka turvin Tukholman hanketta on valmisteltu – ja samalla maksettu toinen laina pois.

Rahoitusta innovaatioille
Grünstein kertoo, että Nordic Urban päätyi aikoinaan tekemään yhteistyötä Vaurauden kanssa osittain siksi, että Vauraus rakensi edelläkävijänä vaihtoehtoisia lainamarkkinoita pankkien rinnalle.

– Kasvuyritysten voi olla vaikea saada lainaa, varsinkin, jos hankkeet ovat koettelemattomia. Innovaatioista ja innovatiivisten pk-yritysten kansainvälistymisestä puhutaan paljon, mutta perinteistä rahoitusta niihin ei saa, Grünstein sanoo.

Yhteistyö Vaurauden kanssa on ollut Grünsteinin mukaan mutkatonta ja toimivaa.

– Vauraus on ollut tärkeä palanen Allas Sea Poolin syntymisessä ja nyt Tukholman hankkeessa. Olemme löytäneet meille sopivan lainainstrumentin useisiin eri tarpeisiin.

Rahat kasaan ennätysvauhtia
Liiketoimintajohtaja Ville Urpilainen Vauraudelta kertoo, että päätös Nordic Urbanin asiakkaaksi ottamisesta oli helppo.

– Tiedämme toimijan ja olemme rahoittaneet heitä aiemminkin. Ymmärrämme, että perinteistä rahoitusta on vaikea saada, kun konkreettista vakuutta pankeille ei ole vielä syntynyt – on vain suunnitelmia ja paljon töitä.

Nordic Urban vakuutti myös Vaurauden sijoittajat, sillä kun lainahakemus julkaistiin Vaurauden markkinapaikalla, rahat kerättiin kasaan ennätysnopeasti.

– Monen mielestä on varmasti mielenkiintoista rahoittaa sellaista, mikä näkyy katukuvassa ihan konkreettisesti. Keräsimme rahat ennätyksellisesti alle tunnissa, Urpilainen sanoo.