Sijoittajat kertovat usein haluavansa välttää riskejä, mutta heidän ratkaisunsa eivät silti välttämättä puhu samaa kieltä, toteaa Vaurauden Helsingin konttorinjohtaja Henri Pitkänen. Monella kaikki sijoitukset voivat olla kiinni pörssiosakkeissa, ja sijoittaja ajattelee hajauttaneensa, jos on sijoittanut eri pörssiyhtiöihin. Pitkänen suosittelee kuitenkin etsimään sijoitussalkkuunsa myös eri sijoitusluokkia ja pienentämään siten salkun riskejä.

– Jos sijoittaa pelkästään pörssiosakkeisiin, pitää munat samassa korissa, joka liikkuu ylös ja alas. On tärkeää hajauttaa sijoituksiaan myös eri sijoitusluokkiin, ja yrityslainoihin sijoittaminen on siinä hyvä vaihtoehto. Näin saadaan toisistaan riippumattomia sijoituskoreja, Pitkänen sanoo.

Moni asiakkaistamme sijoittaa yrityslainoihin paitsi kuukausittaisen kassavirran takia, myös siksi, että pystyy siten omalla sijoitustoiminnallaan tukemaan suomalaisia yrityksiä ja luomaan kasvua. Samalla rahat pysyvät tuottamassa, eivätkä makaa tilillä kärsimässä inflaatiosta.

Sijoittajamme arvostavat myös helppoutta, sillä Vaurauden yrityslainoihin sijoittaminen ei vaadi omaa aktiivisuutta. Suurin osa sijoittajistamme käyttää sijoitusautomaattia. Silloin sijoittaminen aloitetaan avaamalla sijoitustili ja laatimalla yhdessä asiantuntijamme kanssa sijoitussuunnitelma – muuta sen jälkeen ei vaadita. Sijoitusautomaatti hajauttaa sijoitukset tyypillisesti noin 20–30:een eri yritykseen. Automaatin Tuotto Plus -ominaisuus puolestaan sijoittaa kuukausittain maksetut lyhennykset ja korot uusiin lainakohteisiin. Tällöin sijoittajalle palautuva raha pysyy tuottamassa ja sijoittaja pääsee nauttimaan korkoa korolle -efektistä. Samalla salkkuun tulee koko ajan uusia lainoja, ja sen hajautus paranee entisestään.

Vauraus hallitsee riskejä neljällä tapaa

Sijoittaminen ei ole koskaan riskitöntä, ja yrityslainoihin sijoittamiseen liittyy luottotappion riski. Vauraus hallitsee luottotappioita neljällä eri tapaa. Luottoprosessimme on erittäin tarkka, ja ammattilaisemme käyvät huolellisesti läpi, kenelle rahaa lainataan. Lainoihin saatetaan vaatia vakuuksia tai takaajia, kuten henkilökohtaista takausta tai esimerkiksi kiinteistön tai kuljetuskaluston asettamista vakuudeksi. Yrityslainoja maksetaan takaisin kuukausittain, jolloin sijoittajan riski tappioihin laskee koko ajan. Lisäksi hallitsemme riskejä hajauttamalla: kun sijoitussalkussa on useita velallisia, ei yksi pääse vaikuttamaan kokonaisuuteen liiaksi.

– Jos vertaa pörssisijoittamista ja yrityslainoihin sijoittamista viiden vuoden ajalta, niin pörssi on heilunut ylös ja alas, kun taas meidän maksamamme korot ja luottotappiot ovat kuin viivaimella piirretty viiva, Pitkänen sanoo.

Viime vuonna Vauraus sai merkittävää tunnustusta, kun Euroopan investointirahasto (EIR) ryhtyi ankkurisijoittajaksemme instituutiorahastoomme. Ennen sijoituspäätöstään EIR teki taustatutkimusta yli vuoden ja kävi läpi kaikki myöntämämme lainat ja niiden takaisinmaksun toteutumisen. Selvitys vakuutti EIRin, joka alkaa sijoittaa Vaurauden kautta noin 30 miljoonaa euroa suomalaisiin yrityksiin.