Uutiset

Saku Tanskanen sijoittaa Vaurauden yrityslainoihin


Referenssikokemukset   

Saku Tanskanen on huolehtinut työkseen pienten ja keskisuurten yritysten it-laitteiden hankinnoista ja uusimisista jo yli 20 vuotta. Vuonna 2003 hän perusti Power Networks Oy:n ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Parissa vuosikymmenessä ala on tietysti mennyt valtavasti eteenpäin monella tavalla, mutta omassa toiminnassani on koko ajan ollut mukana it-hankintojen järkevä rahoitus, niin että asiakasyritykseni ei tarvitse maksaa hankintaa kerralla, vaan pystyn tarjoamaan investoinnille mahdollisimman hyvän hyötysuhteen.

Tanskasen työtä ja samalla myös elämää ohjaa vahvasti ajatus hyötysuhteesta.

– Siis sellainen periaate, että säästää koko ajan johonkin, jolla on mahdollisuus kasvaa ja käyttää sitten rahaa sellaiseen, mistä on hyötyä ja/tai iloa. Ja näiden kanssa tasapainotellaan eteenpäin, Tanskanen naurahtaa.

Kun mies puhuu yritysten rahoituksesta ja investointien hyötysuhteesta, ei ole yllättävää, että myös sijoittaminen on kiinnostanut Tanskasta pitkään. Sijoitusura alkoi KOP:n konttorista kesällä 1985.

– Sijoitin kahden kuukauden kesätyöansioista puolet osakkeisiin ja puolet stereoihin. Sen jälkeen eteenpäin on menty niin, että aina kun on tehty töitä ja saatu rahaa, olen pikkuhiljaa lisännyt osakkeiden määrää.

Uusimpana kiinnostavana sijoitusmuotona Tanskanen on löytänyt Vaurauden tarjoamat yrityslainat.

– Työntekijäni kysyi minulta, että olenko törmännyt Vaurauden tarjoamiin yrityslainoihin sijoitusmuotona. Hän suositteli vahvasti, että kävisin tapaamassa Vaurauden edustajia, koska uskoi, että tulisimme hyvin juttuun ja voisin saada siitä paljon irti.

Työntekijä oli oikeassa. Tanskanen todellakin kiinnostui joukkorahoitetusta yrityslainasta sijoitusmuotona. Vaurauden tarjoaman yrityslainan avulla voi tukea suomalaista yrittäjyyttä, luoda hyvinvointia yhteiskuntaan, monipuolistaa omaa sijoitussalkkuaan ja saada myös pörssimarkkinoista riippumatonta kilpailukykyistä tuottoa.

– Se on yksinkertaisesti hieno juttu, että täällä tavalla saadaan lainattua suomalaisille yrityksille rahaa. Olen nähnyt paljon yrityksiä, jotka ovat saaneet toimintansa todella kannattavaksi pelkästään sen ansiosta, että niillä ei ole koko ajan viimeinen lantti pelissä, Tanskanen sanoo.

Yrityslainassa kiinnostaa korkea tuotto

Yrityslaina on haastava sijoitusmuoto siinä mielessä, että rahaa kaipaavia yrityksiä on yksinkertaisesti paljon.

– Ei voi yleisesti sanoa onko kyseessä hyvä vai huono sijoitusmuoto. Täytyy katsoa tapauskohtaisesti yrityksen tarina ja tärkeintä on arvioida se, mihin raha menee. Vaurauden yrityslainassa on se hyvä puoli, että he seuraavat, että laina käytetään siihen mihin lainahakemuksessa on mainostettu, Tanskanen perustelee.

Muitakin hyviä puolia Tanskanen pystyy luetella varsin vaivattomasti.

– Ensimmäinen sijoituskohde valitaan Vaurauden huolella tutkimien yritysten joukosta. Vaihtoehtoja on paljon esimerkiksi laina-ajan ja tuotto-odotuksen eli riskin suhteen. Kun tuottoa alkaa tulla, Vauraudella on valmis toimiva alusta, jonka avulla voi kerryttää korkoa korolle ja hajauttaa sijoitukset valitussa korkoluokassa.

Tänä päivänä Tanskanen hyödyntää vahvasti Vaurauden Tuotto+ -sijoitusautomaattia.

– Ensimmäisen sijoituskohteen Vauraudella valikoin tarkkaan. Ennen kaikkea haluan ymmärtää liiketoiminnan, johon sijoitan. Sen jälkeen olen luottanut korkoa korolle ilmiöön ja hyödynnän sijoitusautomaattia niin, että valitsen tuottojen uudelleen sijoituksen tarjotun korkoprosentin ja yrityksen luottoluokituksen mukaan.

Tanskanen sanoo, että hänen oma sijoitustapansa yrityslainoissa on melko isoriskinen.

– Kun ymmärrän mihin yrityksen hakema raha on menossa ja totean sen järkeväksi, siinä kohtaa sitten katson annetut riskipisteet ja jos korko on hyvä, kohde alkaa kiinnostaa. Pienet riskipisteet ja pieni korko ei kiinnosta itseäni tässä, sillä minulla on jo sellaisia sijoituksia ja niitä löytää helposti myös kaikkialta muualta.

Vaurauden yrityslainoissa on myös houkuttelevia, sijoittajan riskiä leikkaavia tekijöitä.

– Vauraus on tutustunut yritykseen etukäteen eikä edes ota kaikkia listoilleen. Siinä on jo tehty isojakin valintoja. Toisekseen maksujen seuranta ja perintä on hoidettu luotettavasti. Voin jättää nämä asiat Vaurauden huoleksi, Tanskanen luettelee.

Joukkorahoitettuun yrityslainaan liittyy usein harhaluulo siitä, että yritykselle ei irtoa lainaa pankista. Yleensä kyse on kuitenkin siitä, että yritys ei saa koko lainasummaa pankista. Syynä on ennemminkin pankkien tiukentunut säätely kuin se, että liiketoiminta olisi huonoa. Myös se leikkaa yrityslainaan sijoittavan riskiä.

– Se on hyvä indikaattori sijoituspäätökselle, että myös pankit rahoittavat kyseistä yritystä ja joukkorahoitus on osa kokonaispakettia. Pankit ovat erityisen tarkkana siitä, ketä rahoittavat ja jos pankin myöntämä raha ei riitä, joukkorahoitettu yrityslaina voi olla juuri se tekijä, jolla kynnys ylittyy ja liiketoiminta saadaan kannattavaksi, Tanskanen selventää.

Saku Tanskasen vinkit aloittelevalle sijoittajalle

1) Ole yhteydessä moneen eri tahoon ja ota selvää vaihtoehdoista ennen kuin laitat ensimmäistäkään euroa kiinni mihinkään.

2) Sijoita 30 % – 50 % liikenevistä varoista varmoihin kohteisiin. Toisen osan voi sijoittaa kohteisiin, joissa on kymmenen tai kaksikymmentäkertainen kasvun mahdollisuus. Ne voi menettää, mutta samalla voit tehdä enemmän tuottoa näillä kuin kaikilla muille yhteensä.

3) Jatka sijoittamista. Ei kannata laittaa kaikkea kerralla yhteen kohteeseen ja odottaa kymmentä vuotta. Tässä poikkeuksena on Vauraus, joka sijoittaa korot puolestasi.