Uutiset

Mikä ihmeen joukkorahoitus?


Muut   

Saan usein vastata kysymykseen, mitä joukkorahoitus oikeastaan on. Kysymys on paikallaan ja siihen on hyvä vastata, sillä on olemassa monenlaista joukkorahoitusta. Niiden väliset erot kannattaa tiedostaa.

– Lainamuotoinen joukkorahoitus ohjaa sijoitukset yrityslainoihin.

– Vertaislainaus välittää sijoituksia kulutusluottoihin.

– Lahjoituspohjaisessa joukkorahoituksessa sijoittajat antavat varansa hyväntekeväisyyteen.

– Palkkiopohjaisessa joukkorahoituksessa sijoittaja saa vastineeksi esimerkiksi tuotteen tai etuuden.

– Omapääomaehtoisessa joukkorahoituksessa sijoituksen vastineeksi saa yhtiön osakkeita.

– Kiinteistöjen joukkorahoituksessa sijoittajat rahoittavat kiinteistöjen rakentamista.

– Laskusaatavien joukkorahoittaminen tarkoittaa sitä, että yritykset myyvät laskujaan sijoittajille edulliseen hintaan.

Suomen Pankki julkaisi viime viikolla tiedotteen, joka kertoi, että yrityksille selvästi merkittävin joukkorahoituksen muoto on lainapohjainen joukkorahoitus, jota myös Vauraus välittää. Kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan yrityslaina, jota lainanottaja maksaa kuukausittain takaisin korkoineen.

Paras todiste työmme merkityksestä on kauttamme sijoitetun rahan määrä. Suomen Pankin tilaston mukaan vuonna 2017 lainamuotoista joukkorahoitusta välitettiin Suomessa 75,8 miljoonan euron arvosta. Vaurauden osuus tästä oli noin 40 miljoonaa. Lainakantamme onkin Suomen suurin yritysjoukkorahoituksessa.

 

Yritysten joukkorahoitus sijoittajan näkökulmasta

Yritysten joukkorahoitus on verraten turvallinen sijoitusmuoto – kunhan sijoitukset on hajautettu riittävän laajalle eri lainoihin. Kuten kaikessa sijoittamisessa, korkoa korolle -efekti on se, joka saa rahan poikimaan. Palautuneet tuotot voi sijoittaa uusiin lainoihin. Vaurauden Tuotto+ Sijoitusautomaatti tekee tämän sijoittajan puolesta, jos niin halutaan.

Merkitystä asiointiin Vaurauden kanssa tuo se, että olemme yrittämisen asialla. Lainamme on suunnattu nimenomaan suomalaisille pk-yrityksille. Meidän kauttamme paitsi sijoittaa, myös tukee suomalaista yritystoimintaa ja kansantalouden kasvua. Asiakkaidemme kasvutarinoihin voit tutustua täällä.

Elisa Saarinen,

toimitusjohtaja