Uutiset

Kun kartanonemäntä Aikakoneesta tuli


Referenssikokemukset   

Saija Aartela, kartanonemäntä. Titteli on kiherryttävä, mutta myös aito. Saija, eli Sani, tuli suomalaisille tutuksi 90-luvulla Aikakoneen solistina. Soolouraa sittemmin luonut artisti on nähty myös Vain Elämää -televisiosarjan kahdeksannella tuotantokaudella. Nyt hän emännöi Villilän kartanoa Nakkilassa.

“Olin jo pitkään etsinyt itselleni kartanoa, kun kuulin tästä”, Sani kertoo.

Laulaja kävi katsomassa paikkaa ja ihastui. Vuoden 2017 lopussa kulttuurihistoriallisesti arvokas kartano tiluksineen ja lisäosineen sai uuden emännän, joka laittoi heti tuulemaan.

“Kartanolla on ollut tuottavaa liiketoimintaa jo aikaisemmin, mutta haluan kasvattaa sitä. Tässä on mielettömästi potentiaalia”, Sani sanoo.

Villilä on ainutlaatuinen miljöö, jossa upea hotelli yhdistyy tunnelmalliseen 1800-luvun kartanoon. Sen yhteydestä löytyy myös toimiva elokuvastudio, jossa on kuvattu runsaasti suomalaisia elokuvia. Studioon ja elokuvien historiaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla, joita kartanolla järjestetään. Esimerkiksi Timo Koivusalo on suosinut paikkaa tuotannoissaan.

“Kartano tarjoaa korkeatasoisen matkailuelämyksen, johon yhdistyy kulttuurikokemus”, Sani kertoo Villilän konseptista.

“Villilä on paitsi hotelli, yritys- ja juhlatila, myös kulttuurikeskus. Täällä järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia, joita on mahdollista filmatisoida. Elokuvastudiolla on hiljattain kuvattu Joel Hallikaisen ja Trust No Onen musiikkivideot, ja voimme tarjota myös esimerkiksi teatteria.”

Kasvua kumppaniverkostolla

Matkailu Suomessa kasvaa. Sani kertoo rakentaneensa laajan yhteistyökumppaniverkoston, jonka avulla matkailijoita tuodaan kartanoon yhä enemmän.

“Kun olemme hioneet tämän konseptin kuntoon ja näemme että se toimii, lähdemme monistamaan sitä. Villilä on meille tärkeä pilottihanke, jota työstetään hartiavoimin”, Sani kertoo ylpeänä.

Vauraus tuli mukaan tärkeässä konseptointivaiheessa.

“Finnvera on meidän toinen rahoittaja, jonka tuen varmistuttua lähestyimme Vaurautta”, Villilän emäntä kertoo hankkeen etenemisestä.

Sani yhteistyökumppaneineen oli laatinut liiketoimintasuunnitelman, joka käytiin huolella läpi rahoitusneuvottelujen alkaessa. Tarkan pohjustuksen jälkeen itse prosessi oli nopea ja helppo. Kaivattu rahoitus oli saatu kokoon jo parin viikon sisällä ensimmäisestä yhteydenotosta.

“Suoraan sanottuna olisimme toivoneet Vauraudelta hieman suurempaa lainaa, mutta ymmärrän päätöksen ja arvostan yrityksen tapaa toimia vastuullisesti”, Sani toteaa ja on samaa mieltä siitä, että ensimmäistä kertaa lainaa hakeva yritys on arvioitava tarkasti.

“Olemme keskustelleet myös tulevaisuudesta ja uusista rahoituskierroksista, joiden aika mahdollisesti on, kun konsepti taas liikahtaa eteenpäin. Ei tämä tähän lopu”, Sani kertoo.

Rahoituksen varmistumisen jälkeen hanke on edennyt suunnitellusti. Tilauskanta on hyvä, uusia työntekijöitä on palkattu ja kartanon toimintoja päivitetty vastaamaan vaativan matkailijan tarpeita.

Vaikka Villilä odottaa lisää erityisesti kansainvälisiä matkailijoita, ei myöskään kotimaisia kohderyhmiä unohdeta.

“Lapset ovat minulle tärkeitä, ja haluamme panostaa lapsiperheiden viihtyvyyteen. Myös iäkkäämpiä kotimaan matkailijoita on koko ajan enemmän. Heidätkin otetaan huomioon”, Sani sanoo.

Artisti on varma siitä, että yhä useampi matkailija tahtoo jotain muuta kuin perinteisen kaupunki- tai rantaloman. Villilän Sani näkee juuri sopivana vaihtoehtokohteena.

”Meillä on valtavasti tarjottavaa upeasta luonnosta omaan patsaspuistoon, elokuvastudioon ja tapahtumiin, ja koko ajan kehitetään lisää.  Uskon tähän hankkeeseen täysillä.”

Katso video Villilän kartanosta!