Juniorilaina on laina, joka on velkojien välisellä sopimuksella asetettu toissijaiseen asemaan suhteessa muihin vieraan pääoman seniorirahoittajiin. Juniorilainan sisältävään rahoituspakettiin kuuluu siis muita lainoja, jotka ovat etusijalla juniorilainaan nähden.

Seniorivelkojilla on usein tiettyjä erityisehtoja juniorilainalle. Juuri mahdollisuus asettaa esimerkiksi juniorilainan takaisinmaksuun liittyviä erityisehtoja tekee siitä kiinnostavan seniorivelkojan kannalta. Juniorilaina on velalliselle kalliimpi vaihtoehto, mutta samalla se helpottaa muun, edullisemman, vieraan pääoman saamista vähentämällä muiden rahoittajien riskiä.

Juniorilaina on ollut suurten yhtiöiden käytössä jo vuosikymmeniä, mutta Vauraus Suomi Oyj on nyt tuonut juniorilainat myös suomalaisten pk-yritysten saataville.

Millaista juniorilainaa saat Vauraudelta?

Vauraudelta voit hakea juniorilainaa, mikäli yritykselläsi on vakiintunutta liiketoimintaa ja takaisinmaksukykyä. Palvelumme kautta juniorilaina haetaan joukkorahoituksena yksityisiltä sijoittajilta. Juniorilainaa hakevan yrityksen pankin tai muun rahoittajan täytyy olla mukana seniorirahoittajana.

Juniorilainaa koskeva hakemuksesi etenee Vaurauden tavanomaisen luottoprosessin mukaan. Kokoamme hakemasi lainan tiedot ja muodostamme mahdollisimman tarkan kuvan rahoitusta tarvitsevasta hankkeestasi ja luottokelpoisuudestasi lainanhakijana.

Juniorilainassa poikkeavaa on se, että seniorirahoittaja kuten pankki, tekee oman luottoprosessinsa samaan aikaan. Me käymme hankkeesi kokonaisrahoituksesta keskustelua pankin kanssa. Jos kumpikin rahoittaja on valmis rahoittamaan hankettasi, Vauraus tekee pankin kanssa sopimuksen, että Vaurauden myöntämä juniorilaina on alisteinen pankin lainalle. Seniorilainan myöntänyt pankki määrittelee lainan takaisinmaksun ehdot kuten sen, miten lainaa saa maksaa takaisin, saako korkoja maksaa juniorilainalle samaan aikaan kuin seniorilainalle ja niin edelleen.

Tämän jälkeen juniorilainasi pääsee tarjolle Vaurauden markkinapaikalle. Keräämme tarvitsemasi summan joukkorahoituksena yksityisiltä sijoittajilta, joille lainaan liittyvät ehdot on selvästi kerrottu.

Miksi ja milloin kannattaa hakea juniorilainaa?

Juniorilaina hyödyttää kaikkia osapuolia. Vauraus haluaa omalla toiminnallaan yhdistää joustavaa rahoitusta tarvitsevat yritykset, hyvää tuottoa etsivät sijoittajat ja toimia pankkien strategisena kumppanina rahoituksen mahdollistajana.

Juniorilainan hyödyt

  • Juniorilaina edistää perinteisen rahoittajan halukkuutta myöntää hankkeelle seniorilaina, kun riski on jaettu. Seniorirahoittaja voi rahoittaa hanketta isommalla osuudella, kun rahoittajien riski on jaettu.
  • Juniorilaina helpottaa pankkisääntelyn rajoituksia ja vakavaraisuusvaatimuksia. Sopimus lainojen etuoikeusjärjestyksestä mahdollistaa sen, että seniorirahoittaja voi omissa vakavaraisuuslaskelmissaan käsitellä juniorilainaa, kuin se olisi yhtiön omaa pääomaa.
  • Lainaa hakeva yritys saa juniorilainan avulla myös seniorilainan helpommin.
  • Lainaa hakeva yritys saa hankkeen kokonaisrahoituksen edullisemmin, kun juniorilainan avulla saadaan kasvatettua seniorilainan osuutta koko paketissa.
  • Juniorilainaa kannattaa harkita, kun yrityksen omistajilla ei ole mahdollisuutta sijoittaa lisää omaa pääomaa yhtiöön tai jos he eivät halua laimentaa omaa omistusosuutta osakeannin kautta.
  • Sijoittajalle juniorilaina mahdollistaa pääsyn rahoittamaan samaa vastapuolta kuin seniorirahoittaja (usein pankki), jolloin kohdeyhtiö on aina läpikäynyt myös seniorirahoittajan luottoprosessin.
  • Sijoittaja saa juniorilainasijoitukselleen yleensä moninkertaisen koron seniorirahoittajaan nähden, koska kantaa myös selkeästi korkeamman riskin.
  • Sijoittajalle juniorilaina on houkutteleva kohde, koska juniorilainassa velallinen maksaa koko laina-ajan korkoa suhteessa lainan alkuperäiseen pääomaan.

Juniorilainaa kannattaa siis hakea tilanteessa, jossa se hyödyttää kaikkia kolmea osapuolta eli velallista, seniorirahoittajaa ja juniorirahoittajaa. Lähtökohtakriteerinä on se, että Vaurauden välittäessä juniorilainaa, myös seniorirahoittajan vastuut kasvavat järjestelyssä. Kyseessä ei voi olla velkojen uudelleenjärjestely, jossa seniorirahoittaja siirtäisi vastuitaan juniorilainanantajina toimivien Vauraus Suomi Oyj:n sijoittajille juniorilainan muodossa. Kohteiden tulisi olla investointeja, joilla on positiivisia vaikutuksia koko kansantalouteen.


Hae juniorilainaa yrityksellesi?

Oletko kiinnostunut juniorilainasta vaihtoehtona yrityksesi rahoitukseen? Tutustu lisää yritysrahoitukseemme, ota yhteyttä oman alueesi rahoitusasiamieheen tai täytä yhteyslomake ja otamme sinuun yhteyttä.

Katso yhteystiedotTäytä lomake

Haluatko sijoittaa juniorilainaan?

Oletko kiinnostunut joukkorahoituksesta sijoitusmuotona. Selaa lainojamme ja löydä itsellesi sopiva sijoituskohde. Tai ota yhteyttä oman alueesi sijoitusasiamieheen.

Selaa lainojaKatso yhteystiedot