Veikka Gustafsson: ”Suomen talous tarvitsee lisähappea”

 

Veikka Gustafsson tuli suomalaisille tutuksi vuorikiipeilijänä. Mutta mies on myös paljon muutakin, muun muassa monialayrittäjä ja yrityssijoittaja. Gustafssonilla on siis näköalapaikka myös suomalaiseen talouselämään ja selvät mielipiteet siintävistä näkymistä. Gustafssonin mukaan suomalaisella talouselämällä on vuori kiivettävänään eikä uuden Nokian perään haikailevalla yhteiskunnalla ole varaa menettää yhtään innostunutta ja idearikasta yrittäjää turhanpäiväisyyksien kuiluihin. Gustafsson on aina pitänyt tienraivaajan roolista. Siksi hän on myös Vauraus Suomi Oy:n mukana poistamassa esteitä suomalaisen yrittäjyyden tieltä ja tuomassa tuoretta näkemystä rahoitusmarkkinoillemme.

 

– Olen ollut yrittäjä vuodesta 1994. Näin heti tarpeen Vauraus Suomi Oy:n tuottamalle palvelulle. Olen pohtinut paljon sitä, mistä yrittäjä saa meillä rahaa ja miten sitä saa. Rahaa saa antamalla todella kovat vakuudet, joskus jopa tuplavakuudet. Usein pelissä on oma koti tai esimerkiksi aloittavalla yrittäjällä vanhempien omaisuus, Veikka Gustafsson pohtii.

 

– Ja mitä sitten tapahtuu, jos yritys ei menestykään. Seuraa henkilökohtainen tragedia, yrittäjä leimaantuu konkurssin tehneeksi spitaaliseksi. Suomalainen yrityskulttuuri tarvitsee kannustavampaa ilmapiiriä. Siksi olen sijoittajana Vauraus Suomi Oy:ssa. Se on aito keino poistaa esteitä yrittämisen tieltä, Gustafsson jatkaa. Gustafssonin mielestä esteiden raivaaminen on tärkeää, koska yhteiskunnallamme ei ole varaa menettää joustamattomuuden takia rohkeita, kyvykkäitä yrittäjiä ja terveitä yrityksiä tilapäisten rahoitusvaikeuksien takia konkurssiin.

 

– Ajatellaanpa esimerkiksi, että terveellä pohjalla toimiva maansiirtofirma ajautuu tilapäisiin maksuvaikeuksiin, koska kevät myöhästyy kuukaudella. Routaista maata ei voi kaivaa. Päästetäänkö yritys konkurssiin vai löytyisikö jostain joku joka auttaisi yrityksen pahimman parin kuukauden yli, Gustafsson kyselee. Gustafsson haluaa tehdä Vauraus Suomi Oy:n Yrityslainat.fi-palvelua tunnetuksi, koska näkee sille selkeän tarpeen pitkälle tulevaisuuteen. Sen sijaan, että raha makaa tileillä huonolla korolla, Yrityslainat.fi vapauttaa pääomaa kiertoon ja elvyttää taloutta.

 

– Käytän vertausta vuorikiipeilyn maailmasta. Suomen talous on tällä hetkellä niin sanotusti kuoleman vyöhykkeellä ja tarvitsee lisähappea. Mutta joku istuu happipullojen päällä ja jakaa niitä nihkeästi. Uuden rahoitusmallin avulla sijoittajat itse laittavat happipullot jakoon ja myös arvioivat ja kantavat sijoituksen riskin itse, kaikki maailman kasitonniset vuoret ilman lisähappea valloittanut vuorikiipeilijä kuvailee.

 

Gustafsson on itse ollut sijoittaja jo pitkään; nuorempana harrastuksensa mukaisesti vähän rämäpäisempi, mutta nykyään konservatiivisempi ja pitkäaikaista tuottoa suosiva. Toki kokenut vuorikiipeilijä tiedostaa riskit ja hyväksyy niiden olemassaolon myös sijoitustoiminnassa.

 

– Sijoituspäätöksiäni ohjaa tietysti ensisijaisesti tuotto. Toisena arvio siitä, voinko olla itse mukana vaikuttamassa ja antamassa oman panokseni menestykseen. Ja se on aina kiinnostavaa, jos voin olla mukana luomassa jotain uutta. Oli hienoa olla vuorilla suomalaisena tienraivaajana. Siitä samasta tykkään täällä Suomessa myös yrityspuolella. Se on sellainen suola tähän juttuun.

Lue lisää kokemuksia tai blogimerkintöjä