Suomalaisen talouden selkäranka

Yrityskenttää tarkasteltaessa nähdään, että pk-yritykset ovat maamme suurin työllistäjä. Tässä mielessä ne ovat suomalaisen talouden selkäranka. Suomen Yrittäjät kertoo, että esimerkiksi vuosina 2001–2016 pk-yritykset tarjosivat työtä yli 119 000 ihmiselle. Näistä työpaikoista yli 80 000 syntyi alle 50 hengen yrityksiin.  

Työllistävän vaikutuksen lisäksi pk-yritykset vaikuttavat myös vientiin. Vienti on Suomelle tärkeää – jos vienti ei vedä, ei talouskaan voi kasvaa. 

Maailmantalouteen pk-yritykset liittyvät usein suurempien yritysten tuotantoketjujen kautta, toisinaan suoraankin. 

Vuoden 2017 yritysbarometri kertoo iloksemme, että vientiä tai muuta liiketoimintaa harjoittavien yritysten määrä on kasvussa. Tällaisia yrityksiä on jo noin 65 000. Myös tullin tilastot osoittavat viennin tällä hetkellä vetävän. Pk-yritysten ulkomaankaupan kasvu jatkui vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä ja 9. huhtikuuta 2018 julkaistun ennakkotilaston mukaan Suomen tavaraviennin arvo kasvoi helmikuussa yhdeksän prosenttia vuoden takaisesta. 

Erityisen hyvää kuuluu metsäteollisuuden tavaraviennille. Pellervon tutkimuskeskuksen mukaan metsäteollisuuteen tehdyt investoinnit vaikuttavat merkittävästi tuotantoon lisäten sitä. Esimerkiksi Metsä Group on tehnyt jättimäisiä investointeja Äänekosken biotuotehtaaseen, jonka arvioitu taloudellinen vaikutus Suomelle on arviolta 0,5 miljardia euroa vuodessa. 

Riippumatta mittakaavasta investoinnit ovat avain kasvuun, ja luottamus talouteen vaikuttaa suotuisasti pk-yritysten investointipäätöksiin.  On hienoa huomata, että Vauraudelta lainaa hakevien yritysten määrä on koko ajan selkeässä kasvussa. Saamme kuukausittain satoja uusia lainahakemuksia. Tämä osaltaan viestii luottamuksesta yrittäjyyteen ja uskosta positiivisiin talousnäkymiin. 

Sijoittajan kannalta esimerkiksi globaali rahasto on kasvoton kohde rahalle. Sen sijaan Vaurauden tarjoamassa lainapohjaisessa joukkorahoituksessa sijoittaja tietää, mihin hänen varansa sijoitetaan. Hän myös tietää, että hän sijoittaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Vaikka tarkoituksemme ei ole tehdä hyväntekeväisyyttä, vaan harjoittaa markkinaehtoista sijoitustoimintaa, teemme silti hyvää. 

Vauraus kohtaa pk-yrityksiä ja sijoittajia kasvokkain noin 8 000 kertaa vuodessa. Meillä on yli 20 sijoitusasiamiestä sekä seitsemän rahoituspäällikköä, jotka toimivat seitsemässä toimipisteessä eri puolilla maata. Yrityskentän tuntemus yhdistettynä vahvaan luototusosaamiseen ja toimituskykykyyn tekevät meistä mahdollistajan, joka edesauttaa paitsi työllistymistä koko Suomessa, myös pk-yritysten kasvua kohti kansainvälisiäkin markkinoita.

 

Ilkka Maulavirta,

sijoitusliiketoimintajohtaja

Lue lisää kokemuksia tai blogimerkintöjä