Sanna Kiiski ja Muumit suunnittelevat uusia tuulia eurooppalaiseen kahvilakulttuuriin

 

Toimittajana ja tuottajana tunnettu Sanna Kiiski hautoi useamman vuoden ajan mielessään haavetta aivan uudenlaisesta perhekahvilakonseptista. Haave jalostui ensin liikeideaksi ja nyt se on konkretisoitunut perhekahviloita koskevaksi Euroopan laajuiseksi lisenssisopimukseksi Moomin Characters Oy:n kanssa. Siksi Kiisken ja yhtiökumppani Mehdi Younesin Uusi Yritys Oy suunnittelee nyt Muumihahmoihin perustuvien perhekahviloiden avaamista ympäri Eurooppaa.

– Visuaalinen suunnittelijamme on juuri saanut valmiiksi luonnokset kahviloista ja olen niihin todella tyytyväinen. Kahvilan luonnokset näyttävät juuri sellaisilta kuin päässäni vuosien ajan pyörineet mielikuvat, Sanna Kiiski iloitsee.

– Tulevaisuuden suunnitelmiimme kuuluu avata ensimmäinen perhekahvila Helsingissä, sen jälkeen muissa Suomen isoimmissa kaupungeissa ja sitten Tukholmassa. Muumit toimivat tässä tiennäyttäjinä eli menemme tietysti sinne missä Muumit tunnetaan, Kiiski suunnittelee.

 

Muumit ovat maailmankuulu brändi ja tunnettujen hahmojen käyttö luo välitöntä näkyvyyttä ja kiinnostavuutta uudelle perhekahvilaketjulle. Se tasoittaa tietä Euroopan valloitukselle, mutta Kiisken visiossa perhekahvilakonseptissa on kyse muustakin.

– Haluamme tehdä kahviloista paikkoja, joissa koko perheen on helppo käydä, olla ja viihtyä. Haluamme, että kahvilassa käynti on elämys koko perheelle. Jotta voimme elämyksen tarjota, aiomme tehdä tietyt asiat selkeästi eri tavalla kuin tavalliset kahvilat tekevät. Totta kai Muumit ovat elämyksessä isossa roolissa ja Muumihahmot ovat vahvasti läsnä kaikissa kahviloissa, Kiiski kertoo.

 

Kiiski on pitkäaikainen media-alan ammattilainen. Kun idea aivan eri toimialan yrityksestä alkoi hahmottua, hän tiesi, että tarvitsee käytännön toteutuksessa apua monelta suunnalta.

– Tukholmassa Muumien lisenssiä hallinnoivalle Bulls Pressille suunnittelijana työskennellyt ystäväni Tiia Vanhatapio yhdisti ideani perhekahvilakonseptista Muumihahmoihin ja hänen kauttaan sain kontaktin lisenssinomistaja Moomin Charactersiin.

– Kahvilan pitäminen taas on toimialana niin oman alani ulkopuolella, että tarvitsin avukseni alan ammattilaisen, joka vastaa käytännön toteutuksesta. Pyysimme ja saimme mukaan ravintola-alalla pitkään toimineen Mehdi Younesin.

 

Kansainvälistyminen ja tuotelisenssien hankkiminen vaatii pääomaa ja rahoitusta. Siihen Uusi Yritys Oy sai apua Vauraus Suomi Oy:lta.

– Vauraus on ollut korvaamaton apu, koska pankkisektori suhtautuu nuivasti startup-yrityksiin. Rahoituksen lisäksi olemme saaneet Vauraudelta myös hyviä neuvoja ja arvokkaita kontakteja. Vauraus esimerkiksi löysi meille yrityksen, joka auttoi Finnveran ja Tekesin hakemusten tekemisessä, Kiiski kiittelee.

– Vaurauden panos oli tärkeä, että pääsimme ylipäätään alkua pidemmälle. Rahoitus on tänä päivänä todella tiukassa ja uusi aloittava yritys ei saa pankista lainaa, vaikka esimerkiksi meidän tapauksessa uuden yrityksen taustalla on oma yli kymmenen vuotta toiminut vakavarainen yritykseni.

– Vauraus oli itselleni tuttu myös entuudestaan sijoittajan näkökulmasta. Toivon, että yritykseni on tulevaisuudessa niin vakavaraisessa asemassa, että voin itse myös sijoittaa suomalaisiin yrityksiin.

 

– Olen rohkaissut ihmisiä tutustumaan Vaurauden palveluun ja miettimään sijoittamista suomalaisiin yrityksiin. Vauraus seuloo erittäin tarkasti Yrityslainat.fi palveluun tarjolle pääsevät yritykset. Se on mielestäni win-win-tilanne, kun kerron ihmisille tällaisesta mahdollisuudesta. Se auttaa myös omaa yritystäni saamaan rahoitusta helpommin, eurooppalaiseen kahvilakulttuuriin uusia tuulia tuova Kiiski perustelee.

 

Lue lisää kokemuksia tai blogimerkintöjä