Joukkorahoitus kiinnostaa yhä useampaa yrittäjää

 

 

Pitkän uran pankkimaailman johtotehtävissä tehnyt Elisa Saarinen luotsaa yritystä, joka yhdistää lyhytaikaista rahoitusta tarvitsevat yrittäjät sekä sijoittajat. Perinteisten rahalaitosten kankea luotonanto voi estää yrityksen kasvuhaaveet.

 

Handelsbankenin johtotehtävissä yli 20 vuotta toiminut Vauraus Suomi Oy:n toimitusjohtaja Elisa Saarinen tuntee erityisen hyvin suomalaisen pankkimaailman ja sen haasteet. Perinteinen pankkitoiminta on tänä päivänä niin säänneltyä, että yrittäjällä voi olla vaikeuksia saada kipeästi tarvitsemaansa rahoitusta pelkästään pankkirahoitukseen tukeutuen.

Saarisen ratkaisu yrittäjille onkin joukkorahoituslainat. Saarisen yritys tarjoaa suomalaisille pk-yrityksille lyhytaikaista ja vakuudetonta lainaa nopeasti.

2010-luvulla alkoi muiden rahoituslähteiden suosio maailmalla kasvaa ja Vauraus Suomen perustajaosakkaat osasivat haistaa ilmiön saapuvan myös Suomeen. Ja oikeassa olivat. Vauraus Suomi on välittänyt reilun kahden toimintavuotensa aikana yrityslainoja jo 54 miljoonan euron edestä.

”Suomessa annettiin viime vuonna joukkorahoituspohjaisia lainoja yhteensä 22,6 miljoonan euron edestä. Me annoimme tästä potista jo 18,4 miljoonaa. Toimintamme on siis kasvanut todella nopeasti", Saarinen kertoo.

Saarinen on tarkka siitä, että heidän toimintaansa ei sekoiteta vertaislainoihin, jotka on tarkoitettu yksityishenkilöille. ”Ei tämäkään ole edullista rahaa, tämähän on vakuudetonta luotonantoa. Mutta meille on tärkeää myös auttamisaspekti, eli tässä sijoittajat voivat tukea suomalaisia yrittäjiä kasvuun", Saarinen sanoo.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä astui voimaan Suomessa joukkorahoituslaki, tähän saakka joukkorahoitusta tarjoavia yrityksiä ei ole valvottu.

Saarinen on tästä erityisen tyytyväinen.

"Mehän olemme tästä vain iloisia, sillä valvonta lisää sijoittajaturvallisuutta. Nyt Finanssivalvonta kerää alan toimijat rekisteriinsä. Lakia on myös kovasti kiitelty muualla Euroopassa", Saarinen kertoo.

 

Sukupolvenvaihdokset vaativat rahaa

 

Vauraus haluaa siis tarjota yrittäjille kanavan pääomavirtoihin, ja sijoittajille puolestaan sijoituskohteen, jolla on maamme talouskasvulle merkitystä. Saarinen uskoo, että suomalaiset haluavat tukea suomalaista yrittäjyyttä ja Vaurauden palvelu mahdollistaa sen.

”Missiommehan on, että vaurastu auttamalla. Suurin osa sijoittaja-asiakkaistamme on yrittäjiä tai entisiä yrittäjiä, jotka ovat jo omaisuutensa tehneet. Ja nyt heillä on halu ja mahdollisuus tukea suomalaisia yrityksiä."

Vauraus Suomi kerää oman liikevaihtonsa välityspalkkioilla, korkotuotot menevät suoraan sijoittajille. Vauraus ylsi jo toisena toimintavuonnaan yli kahden miljoonan euron liikevaihtoon.

Elisa Saarinen kertoo useamman esimerkin, jossa yrittäjältä on puuttunut rahoituksesta se viimeinen ja ratkaiseva 10 prosenttia. Tämän puuttuvan rahoituksen Saarisen johtama yhtiö on pystynyt tarjoamaan, ja sen ansiosta on pystytty säilyttämään useita satoja työpaikkoja.

Hyvin tyypillinen laina-asiakas Vauraus Suomelle on sukupolvenvaihdosta tekevä yritys.

”Ja näitä hän Suomi on nyt pullollaan", Saarinen huomauttaa.

Saarinen auttoi juuri erästä 30 vuotta alalla toiminutta yritystä viemään loppuun sukupolvenvaihdoksen.

”Tämä kyseinen yritys työllisti 20-30 henkeä. Voidaan vain miettiä, että mitä olisi tapahtunut, jos rahoituksen loppuosuus olisi jäänyt yrittäjältä saamatta."

Nyt yrityksen toiminta jatkuu ja ihmiset saivat pitää työnsä.

”Yrittäjä saa meiltä jonkin osuuden vakuudetonta lainaa, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi omaa kotia ei tarvitse pantata lainan vakuudeksi. Tämä aihe nimittäin puhuttaa usein perheellisen yrittäjän kotona, varsinkin, jos puoliso ei ole mukana yritystoiminnassa."

 

Yrityslainaa ilman vakuuksia

 

Vauraus Suomella on tällä hetkellä 3 800 sijoittaja-asiakasta ja 700 yritysasiakasta. Lainojen vakuudettomuus on yksi yrityksen valteista.

"Rahoitusta hakeva yritys pystyy käyttämään vakuutensa muihin asioihin, eikä yrittäjän tarvitse kotona keskustella siitä, että pantataanko talo. Jos yrittäjä lähtee hakemaan uusia sijoittajia, se on yleensä useamman kuukauden kestävä prosessi. Meillä päätöksen voi saada parhaassa tapauksessa muutamassa päivässä."

Vauraus Suomi tekee usein rahoituspäätökset niin, että mukana on jo perinteinen pankki ja Finnvera.

”Meidän sijoittajamme rahoittavat sen puuttuvan 5-10 prosenttia, sen mitä kukaan muu ei enää tee. Ennen se olisi pitänyt kaivaa yksityisestä taskusta", Saarinen summaa.

 

Elisa Saarinen Elisa Saarinen on toiminut johtavassa roolissa Handelsbankenin kasvattaessa toimintaansa Suomessa ja kansainvälisillä markkinoilla. Saarinen on nähnyt kasvuyritysten toimintaa läheltä niin operatiivisesti kuin hallinnollisestikin. Hän toimii edelleen Suomen enkelisijoittajaverkoston, FiBANin, Pirkanmaan alueen alueenkelinä. Saarinen aloitti työnsä Vaurauden toimitusjohtajana helmikuun 2016 alussa.

 

Lue lisää kokemuksia tai blogimerkintöjä